Spesialister i sykehus kan søke om godkjenningsfritak for uregistrerte cannabisprodukter som inneholder mer enn 1 % THC.
I Norge er det per i dag registrert ett legemiddel som inneholder et ekstrakt med cannabinoider – Sativex. Legemiddelverket har gitt produsenten tillatelse til å markedsføre Sativex for bruk som tilleggsbehandling i symptomlindring hos voksne pasienter med multippel sklerose (MS).
Med hjemmel i forskrift om narkotika §five første ledd gir Helsedirektoratet følgende leger tillatelse til rekvirering av cannabisrelaterte legemidler og produkter:
Retningslinjer og holdninger til bruk av medisinsk cannabis varierer mellom ulike land, og holdninger til bruk av cannabis er også vidt forskjellige innad i Norge.
Jeg regner med at vi etterhvert fileår flere klare svar. Det er selvsagt viktig at man har samme krav til dokumentasjon av denne typen legemidler som ellers, sier Hortemo.
Har person ikke dokumentert godkjennelse fra fastlegen kan man likevel ta med én ukes forbruk av medikamenter fra utlandet inn i Norge. Les mer om dette her.
Både han og Sigurd Hortemo ved Statens Legemiddelverk, understreker at det likevel ikke er noen vidundermedisin: Cannabis har ikke lindrende effekt for alle med kroniske smerter.
at rekvirent søker om godkjenningsfritak hos Direktoratet for medisinske produkter i forkant av behandling.
De fleste antok da more info at disse produktene umiddelbart ville bli gjort tilgjengelig for pasienter. Det har ikke skjedd.
Kjelder til informasjon om plantebaserte legemiddel Biverknader og råd om bruk av plantebaserte legemiddel Prosedyre for behandling med cannabis innenfor dagens regelverk Tablett eller depottablett? Interaksjonsdata fra DMP
Det nederlandske firmaet «Bedrocan» produserer cannabisrelaterte produkter for medisinsk bruk. De fleste nordmenn fileår medisinen sin i Nederland.
– Det er helt klart en overdreven optimisme der ute i forhold til hva cannabis kunne virke mot, og det er en stor medisinsk cannabisindustri som kommer med påstander som overhodet ikke har dekning innen faglitteraturen.
Spiselige cannabisprodukter kan være ekstremt kraftige og gir en noe annerledes og tregere rusvirkning enn røyking.
Det kommer stadig ny forskning på temaet, forskning som taler for og imot bruk av cannabis ved ulike medisinske tilstander.